Panduan Google Adwords


Masalah Nak Tingkatkan Jualan? Kini Anda Boleh Menguasai Enjin Carian Google Dengan Google Adwords. Anda akan dibimbing langkah demi langkah walaupun 'Zero Knowledge' dalam Adwords sebelum ini.

Tahukah anda...Panduan Google Adwords tulisan Mohd Shamsuriyadi merupakan Panduan Adwords Pertama Dalam Bahasa Malaysia!!!

Ahaaaa!!!

Baca dulu bawah ni hanya ambil masa 7 minit saja dan hidup anda boleh berubah sekelip mata!!!

Panduan Adwords dilancarkan pada tahun 2008. Kini setelah 10 tahun, ia dikemaskini sepenuhnya dalam bentuk Video. Dengan cara ini proses kemaskini lebih pantas dan mudah difahami.

Setakat ini ia mengandungi 17 Video yang menunjukan cara penggunaan Google Adwords untuk pemasaran yang targeted di internet. Ia akan bertambah dari masa ke semasa.

Antara topik yang dicover dalam Video Panduan Adwords ini ialah:

1. Pengenalan Google Adwords

Dalam video ini diterangkan tetang apakah Google Adwords dan jenis-jenis iklan yang boleh anda lakukan dengan akaun anda. Terdapat 5 jenis akaun iaitu Search Network, Display Network, Video, App dan Shopping.


2. Buka akaun Gmail

Dalam video ini ditunjukkan cara untuk membuka akaun gmail bagi mereka yang tak tahu atau belum ada akaun gmail. Google mengunakan kaedah 1 akaun untuk semua perkhidmatan mereka. Dengan 1 akses ini, anda boleh akses pelbagai jenis perkhidmatan Google seperti gmail, adsense, adwords, blogger, drive dan sebagainya.


3. Buka Akaun Adwords

Dalam video ini, untuk membuka akaun Google Adwords. Apa yang perlu anda sediakan ialah akaun gmail, kad kredit/debit dan juga laman web yang berfungsi.


4. Mencipta & Setting Iklan Search Network

Dalam video ini diterangkan cara langkah demi langkah untuk setting iklan Search Network. Anda juga ditunjukkan cara untuk mengelakkan berlaku pembaziran dengan mendapat klik daripada sumber selain google. Anda juga diterangkan bagaimana untuk dapatkan kos CPC murah.


5. Setting Google Analytics

Dalam video ini, anda diterangkan untuk mengunakan salah satu perkhidmatan Google Analytics iaitu salah satu perkhidmatan percuma Google. Ia adalah salah satu cara untuk mengumpul Audience List bagi kegunaan Remarketing yang diterangkan dalam Video Mencipta Kempen Remarketing Dalam Display Network atau teknik saka.


6. Fungsi & Location Untuk Perniagaan Tempatan

Dalam video ini menerangkan tentang kepenting setting location untuk perniagaan tempatan. Saya tunjukkan cara yang betul dan mendapatkan prospek yang targeted dengan cara ini.


7. Mendapatkan Idea & Kajian Keyword

Dalam video ini, anda diterangkan tentang cara mudah untuk mencari idea dan membuat kajian katakunci yang sesuai untuk produk dan laman web anda.


8. Fungsi Keyword Matching

Dalam video ini, diterangkan jenis-jenis keyword mathing yang terdapat dalam Google Adwords dan bagaimana ianya berfungsi terhadap carian yang dilakukan di Google.


9. Setting Kod Remarketing List/Audience List

Dalam video ini ditunjukkan cara untuk mendapatkan kod remarketing bagi tujukan mengumpul audience list. Ianya digunakan untuk mencipta iklan yang akan mengikut mereka yang pernah melawat laman web kita seperti saka dalam kepercayaan orang Melayu.


10. Ads & Extentions

Dalam video ini, diterangkan fungsi-fungsi extention yang terdapat dalam Google Adwords. Pengunaannya dapat membantu dalam meningkatkan impak iklan anda di mata pelawat.


11. Quality Score & Ad Ranking

Dalam video ini diterangkan fungsi Quality Score dan juga bagaimana Ranking iklan di Google. Anda akan ditunjukkan cara untuk meningkatkan ranking iklan anda dengan mudah.


12. Pengurusan Akaun Adwords

Dalam video ini diterangkan cara untuk menguruskan akaun Adwords anda.


13. Post Mortem Search Terms

Dalam video ini ditunjukkan cara untuk membuat analisis trafik carian yang telah klik iklan anda. Saya terangkan bagaimana untuk menjimatkan kos dengan menapis keyword yang tidak memberikan hasil kepada kita.


14. Mencipta & Setting Iklan Google Display Network

Dalam video ini ditunjukkan cara untuk mencipta iklan Google Display Network termasuk iklan Remarketing.


15. Return Of Investment Pengiklanan

Dalam video ini diterangkan tentang ROI bagi pengiklanan di Google dan bila untuk Cut off jika kempen tidak memberikan hasil.


16. Billing & Payment

Dalam video ini, diterangkan bagaimana Billing Google dan bilakah ia akan dicaj.


17. Rumusan & Penutup

Ia adalah video penutup. Isu yang ditimbul dalam pengiklanan Google Ads.

Bonus

18. Fungsi Auction Insight Untuk Prestasi Kempen

19. Strategi Mendapatkan CPC Yang Rendah Dalam Kempen Iklan


PS: Jangan biarkan panduan ini naik harga dan anda baru nak klik untuk milikinya!

BERI SAYA PANDUAN GOOGLE ADWORDS!!!

Post a Comment

0 Comments