Waktu-Waktu Yang Ditegah Melakukan SolatAPAKAH AMALAN YANG PALING DICINTAI ALLAH? RASULULLAH S.A.W MENJAWAB "SOLAT TEPAT PADA WAKTUNYA."

Dalam perkongsian emel yang saya terima baru-baru ini ada menyatakan mengenai perkara melibatkan waktu dan larangan mengerjakan solat. Di bawah ini saya kongsikan untuk tatapan umum. Tetapi untuk lebih jelas anda harus miliki sendiri panduan versi lengkap Rahsia Solat. Boleh jadi ada bab-bab tertentu berkaitan solat yang kita belum arif.

Wallahulam.

Terdapat lima waktu yang telah dinyatakan oleh Sunnah sebagai waktu yang ditegah untuk melakukan sembahyang di dalamnya, iaitu:

1. Selepas sembahyang Subuh hingga terbit matahari.

2. Semasa naik matahari hingga kadar ramh, iaitu lebih kurang satu pertiga jam selepas naiknya matahari.

3. Waktu matahari tegak (rembang) sehingga matahari tergelincir (masuk waktu Zuhur).

4. Selepas sembahyang ‘Asar hingga terbenam matahari.

5. Waktu matahari kekuningan sehingga terbenam.


 

Tegahan untuk melakukan sembahyang pada waktu-waktu ini bukanlah mutlaq, tetapi khusus pada jenis sembahyang tertentu sahaja, iaitu:

1. Semua sembahyang yang tidak ada sebab untuk melakukannya pada waktu-waktu itu seperti sembahyang sunat mutlaq dan sembahyang sunat tasbih.

2. Sembahyang yang sebab melakukannya terkemudian seperti sunat ihram dan istikharah.


Semua sembahyang ini jika dilakukan pada waktu-waktu tersebut hukumnya makruh tahrim yang sangat ditegah dan sembahyang itu juga menjadi batal. Pengecualian kepada sembahyang yang telah disebut ialah beberapa sembahyang tertentu iaitu:

1. Sembahyang yang mempunyai sebab untuk melakukannya seperti sembahyang qadha’, jenazah, nazar, sunat wudhu’ dan tahiyyatul masjid.

2. Sembahyang yang mempunyai sebab yang seiringan dengan waktu itu seperti sembahyang kusuf (gerhana) dan istisqa’ (minta hujan).

3. Sembahyang Jumaat ketika matahari tegak.

4. Sembahyang di Tanah Haram Makkah kerana kelebihan sembahyang itu sendiri.

SUMBER: Panduan Rahsia Solat


Dapatkan ebook dan video rakaman bengkel pemantapan solat untuk memantapkan lagi ibadah solat. TEMPAH SEKARANG untuk ketahui 6 Kunci Khusyuk Solat, Adab-adab dalam Solat, Perkara-perkara Makruh yang banyak dilakukan di dalam solat, serta pelbagai lagi ilmu tentang solat.
 

Post a Comment

0 Comments