Gorgeous Ghostwriters: 11 Penulis Upahan Wanita Yang Boleh Anda Pilih

Kredit Foto


1. Effy Sueefy


Gelaran 'Mami Jelita Si Ghostwriter' memang kena dengan gaya ibu kepada tiga cahayamata ini. Puan Effy suka menulis dan bercerita. Meminati resepi ringkas, petua dan hal kehidupan. InsyaAllah kepakaran beliau mampu memudahkan urusan anda. Beautiful! 

"Ghostwriter menulis untuk memudahkan urusan orang lain. Satu kepuasan bila klien suka dengan hasil penulisan kita."~ Mami Effy~


Sebarang pertanyaan atau tempahan tugasan, boleh terus hubungi saya di

#mamiEffy
Menulis bagi pihak anda.

[GHOSTWRITER CONFESSION:Kisah Benar Ghostwriter Ke-8 Effy Sueffy Jana Wang Dari Rumah]

2. Siti Masrina Sulong


Seorang Freelancer dalam bidang proofreading, translation,  dan transcribing. Mesra disapa sebagai Puan Mas, wanita ini pakar dalam terjemahan mengikut hemat saya. Awesome!

InshaaAllah saya boleh bantu dalam urusan proofreading, translation dan transcription.

"Siapa nak translate video English > BM (letak subtitles) boleh contact saya." 
~ Masrina~

3. Maryam Ismail


Wanita berkulit cerah ini sediakan servis bagi 'anda baru nak UP' dalam aktiviti kemaskini (Update) media sosial seperti Facebook page atau Instagram. 

✒Artikel bagi blog dan website. 
✒Update FB page & IG
✒Copywriting
✒Content writing

Nak tahu lanjut hubungi Puan Maryam sendiri. You better!



"Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. 

Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda." 

~Maryam Ismail~

InshaAllah saya bersedia untuk berkhidmat.Sebarang pertanyaan jom sembang sini www.wasap.my/601127059780/upahmenulis

4. Wan Fazlina Wan Fhuad


Lihat saja pada kad digital, Puan Fazlina mempunyai kepakaran menulis artikel bagi Website dan menguruskan Facebook Page bisnes. 

Tahukah anda? Sukar bagi saya ketemu perkongsian yang tiada pengisian dalam setiap perkongsian FB. Aktif dan gemar berbicara dalam bentuk tulisan dan perkataan di dinding Facebook beliau. Semuanya inspiratif.  Trust me!

Dalam Facebook, Penulis Upahan yang menggelarkan dirinya Kak One (KO), pernah berkongsi persediaan sebelum menulis konten di website atau media sosial.

Salah satu konten FB KO👇

Penulis mesti bersedia dengan 3 perkara asas:

1. Gambaran jelas konten yang dimahukan klien.

2. Hasil kajian dan fakta berkaitan topik yang bakal ditulis.

3. Gambaran jelas 'siapa' yang akan membaca penulisan dihasilkan.  Ini bermakna GW kena kenal siapa bakal pelanggan klien pula.

~KO~

5.  Wani Rais


Puan Wani meletakkan diri sebagai Writer, Ghostwriter, Co-writer dan Co-Ghostwriter. Bagi anda yang tercari-cari Penulis Upahan yang boleh melakukan tugasan Autobiofrafi,  Biografi dan Fiksyen... InsyaAllah impian anda boleh jadi realiti. Let's start believing and writing! 

"Biasanya idea hadir di waktu tengah membaca. Itu sebab sesebuah buku hanya akan habis dibaca selepas 7 hari. Maka pen dan kertas wajib berada di sisi apabila membaca."

~Wani Rais~

6. Rubiatul Addawiyah


Dengan #inspirasisuri, selain berada dalam dunia kerjaya Penulis Upahan wanita bernama Rubi ini suka menulis perkara berkaitan motivasi, kekeluargaan dan bisnes. Jom berkenalan Ummi MHD yang saya salin dari Facebooknya sendiri. Don't miss it!

"Hai, saya Rubiatul Addawiyah, sinonim dengan panggilan Ummi MHD, seorang ghostwriter. 

Sambil menulis, saya suka minum kopi panas.

Di samping ada meja kerja yang kemas dan lagu instrumental, idea saya akan membuak keluar siapkan tugas ghostwriter.

Saya menyediakan servis menulis untuk anda yang memerlukan. 

Jika anda pemilik bisnes dan perlu outsource tugas menulis content, saya sedia membantu.

Saya juga menyediakan servis-servis menulis seperti tertera."

#UmmiMHDsighostwriter
Kami menulis bagi pihak anda.
Nak bersembang tentang projek Ghostwriter seperti copywriting atau storytelling, jangan segan-segan untuk klik link ini ⤵️⤵️





Merupakan seorang Ghoswriter yang banyak terlibat secara langsung dalam penulisan kreatif seperti cerpen. Gemar menulis sebagai teknik terapi diri. Boleh baca pengalaman dan success stories beliau di bahagian atas. So astounding! 

"Alhamdulillah ... syukur kepada Maha Esa sepanjang permulaan menulis pada tahun 2015 sehingga 2019 tak pernah putus lagi karya berjaya diterbitkan. Bermula dari 'Akhirnya Aku' yang dilamar oleh Encik Khairy Tajudin dan Cik Leanne Adam pada tahun 2015 dan terus diperkenalkan sifu 'Az Nordin oleh kak Asmah Hashim Hashim dalam menyiapkan cerpen kedua saya 'Cabaran Terindah' pada tahun 2016 dengan bantuan puan Zaharahanum Kamarudin. Diteruskan lagi dengan dua cerpen kanak-kanak yang dibantu oleh Pak Cu Hamidi Md Yudin pada tahun 2017 dan 2018 dan sekarang pada tahun 2019 berjaya lagi terbit cerpen kisah kanser Lymphoma perjuangan hidup yang bakal terbit bulan Mac 2019 ini. Syukur sangat impian  ini dapat diteruskan dengan sebuah kejayaan. Alhamdulillah."
|Facebook Aisyah Huda|

Saya bersedia untuk 
berkhidmat kepada anda. 

PM saya atau WhatsApp ke 0105110017 untuk bersembang mengenai perkhidmatan Ghostwriter yang disediakan. 

8. Siti Munirah


Puan Munirah atau mesra dengan nama ringkas Mun seorang Penulis sepenuh masa. Membaca, menulis dan melukis. Itu minat beliau selaku Content Writer. Jom kenali siapa Puan Mun yang saya dapati dalam Facebook beliau. Much inspiring!

"Puan menulis sepenuh masa?"

Tanya seorang klien yang inginkan servis menulis modul untuk digunakan oleh pelajar. Ya Allah seronok betul dapat menulis modul untuk pelajar! Bekas cikgu, memang begitu teruja dengan job ini. 

Ya. Mun memang menulis sepenuh masa.

Kenapa Mun memilih untuk menulis? Kerana yakin melalui penulisan, kita dapat sampaikan ilmu yang bermanfaat kepada yang membacanya.

Menjadi Ghostwriter bukan semata-mata inginkan upah, tetapi yang lebih utama, 'menumpang' impian klien untuk sampaikan ilmu buat pembacanya. Dapatlah "kumpul" upah pahala untuk di bawa ke sana.

~Siti Munirah~
Menulis itu satu terapi buat hati

9. Sya Fadzil


Puan Sya seorang lagi Ghostwriter kental yang more to parenting,  cooking,  dan life inspiration. Bekas pelajar St. George Girls School ini mampu buktikan write-up itu semudah petik jari dan anda pasti tidak pening kepala memikirkannya. Should try! 
"Kalau ada produk, kena ada write up... Nak kena update selalu juga kan?  

Tapi bila dah selalu update, mati kutu dibuatnya... Nak tulis apa ye tak? 

Tak pe!  Tak pe!  Jangan pening-pening. Biarkan Saka Penulis yang pening mengarang Ayat-ayat Power untuk produk anda!"

~Sya Fadzil~


10. Nuriah Hayeeharasah


Ghostwriter dan Ghosteditor merangkap calon Phd Kimia yang kaya dengan cerita dan cita-cita. Kepakaran istimewa dalam menukarkan tesis menjadi buku. Great!

"Ada yang mahu terbit buku ilmiah tahun hadapan hasil daripada tesis sendiri atau tesis pelajar?"

"Hubungi Chenuri langsung ya."

www.wasap.my/6011-17762503


11. Rahmah Mokhtar


Cikpuan Rahmah sudah pun dikenali sebagai Ghostwriter, Editor dan Usahawan. Tapi ada satu yang menarik perhatian. Buku 'Aku Terima Cintanya'.  Nama Rahmah Mokhtar ada di sampul buku (kaver depan) tersebut sebagai salah seorang penulis motivasi cinta yang bagus dibaca semua pencinta. Satu perkataan lagi dari saya,  Marvelous!

"Klien baru sahkan servis pakej artikel dan copywriting blog.

Langsung ambil dua pakej. Semalam juga baru tambah seorang lagi co-ghostwriter dalam pasukan.

Insya-Allah buat masa ini saya berperanan sebagai editor untuk pasukan."

Alhamdulillah.

~Rahmah Mokhtar~

http://bit.ly/17ghostwriterconfessionsmakemoney
LIHAT CARA BUAT DUIT GAYA GHOSTWRITING
.
.
.
Pssst...Tahukah Anda Ghostwriter Bukan Penulis 'BERHANTU' Tetapi Penulis 'BERDUIT'. Baca Semuanya Dalam World Of Ghostwriting. 

Alhamdulillah Wa Syukrulillah,
Madam B 

Post a Comment

2 Comments

  1. Wah! Thanks ye.. Cik puan Bibi Normi include Saka Penulis kita..😁😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah... Most welcome Sya The Ghostwriter...All de best for your future undertakings. 😎

      Delete