The Confession Of 17 Ghostwriters: Panduan Menjadi Penulis Upahan 'Ghostwriter' Kelas Pertama


Betulkah Boleh Buat Duit Dan Jana Pendapatan Dengan Menulis? 

Jawapannya YA BOLEH

Siapakah Penulis Upahan?

Ghostwriter merujuk kepada Pembunuh Penulis Upahan. Orang yang sama cuma ghostwriter dalam bahasa Inggeris dan penulis upahan dalam bahasa melayu. Masyarakat antarabangsa menggelarkan Ghostwriter bagi individu penulis yang terima tugasan dan upah di atas amanah menyiapkan sesuatu bentuk penulisan.

Di Malaysia nama Penulis Upahan kemungkinan masih belum popular namun percayalah sudah ramai di antara kita memilih 'kerjaya' penulis sebagai sumber pendapatan.

Cuba lihat jiran anda yang tidak keluar rumah di waktu pagi di saat orang lain sibuk meredah kesesakkan mahu ke pejabat.  Siapa tahu boleh jadi si jiran memilih S.O.H.O dan hanya bekerja di rumah di hadapan komputer riba. Jangan terkejut jika jiran anda dapat jana wang ribu-ribu hanya sebagai Penulis Upahan!

[ Baca: 11 Gorgeous Ghostwriter Anda Wajib Dapatkan Servis Penulisan]


Apa Rutin Tugasan Penulis Upahan

Baiklah. Kalau begitu, apa yang selalu Penulis Upahan buat sehari-hari? Apa kerja mereka?  Penulis Upahan akan menulis bagi pihak orang lain. Sebaik mendapat 'job' yang menepati servis ditawarkan biasanya ghostwriter akan berbincang dengan klien. Mahu tahu apa peranan anda bila sudah rasmi bergelar Penulis Upahan? Ini dia panduan wajib dibaca oleh para Penulis Ghostwriter Confession.

Ingat!Tak semestinya bertemu muka.  Tetapi jika berpeluang jumpa klien secara berdepan lagi bagus. Apa yang saya nak nyatakan, urusan 'bertemu' klien boleh saja berjalan lancar menerusi online sahaja. Ini terbukti dengan pengalaman Ghostwriter yang sukses. Job pula datang tak tentu masa.

Lebih kerap kita pitching lebih mudah prospek nampak kita sebagai Ghostwriter. Sama ada klien orang biasa-biasa hinggalah  V.I.P atau 'somebody'. Tidak tentu sebenarnya. Terpulang pada rezeki dan usaha kita. Yang pasti, ada Penulis Upahan dilamar klien yang 'ada nama' sekaligus dapat job dengan tawaran upah cecah ribuan ringgit. Lima angka!


Ghostwriter Terpaksa Terima Duit Ribu-Ribu 

Paling bernilai bagi saya sendiri selepas selesai baca ebook Ghostwriter Confession, anda akan dapat ikuti kisah bagaimana Ghostwriter 1 berjaya dapat projek bernilai 4 ribu manakala Ghostwriter 2 menerima upah 8 ribu hanya dengan mengolah konten video klien. Paling mengujakan ada juga antara mereka 'terpaksa' terima upah 1 ribu dalam masa seminggu bahkan ada yang dapat 12 ribu!

Baiklah saya dedahkan di sini.

Kesemua yang berjaya mendapat 'job' bersama upah ribuan ringgit disebabkan mereka bertindak cepat mempraktikkan Tip dan Teknik yang dibongkarkan dalam panduan tersebut selain mereka sedar ramai prospek di luar sana mencari servis sebegini.

Jadi inilah peluang keemasan kerana sesungguhny bakat sahaja tidak mencukupi,  tapi perlu diasah!

"Everything you can imagine is real." -- Pablo Picasso

Ada Apa Dalam Ebook Panduan Pengakuan 17 Ghostwriter Buat Duit Hingga 5 Angka?

Ada kisah 17 Ghostwriter yang berjaya pithching dengan baik hingga mampu jana wang 3/4/5 angka.

Ada teknik cari idea tajuk ebook dengan baik.

10 tip penulisan artikel.

Panduan buat duit menerusi blog.

Panduan freelance writer dan bagaimana bekerja sebagai freelancer.

Panduan menulis laporan.

Panduan ringkas menulis ebook.

Panduan pemasaran artikel.

Bagaimana sediakan proposal buku.

Roadmap menjadi Ghostwriter.

Dan banyak lagi info 'luar dari kotak'.

Semua ini Bonus!!!

Selain Ebook sebenar setebal 111 muka surat 17 Ghostwriter The Confession. 

Tip Dan Panduan Jadi Ghostwriter? Nak tahu bukan? Nantikan perkongsian saya di entri akan datang.

.
.
.
Ghostwriter Jr.,
Madam B

Post a Comment

0 Comments